Conizație sau ERAD. Care este cea mai eficientă?

Din acest articol vei afla:

  1. Conizația, avantaje și dezavantaje
  2. Riscurile conizației
  3. Când este indicată conizatia?
  4. Electrorezecția cu ansă diatermică avantaje și dezavantaje
  5. Care sunt riscurile procedurii ERAD?
  6. Conizație sau ERAD - concluzie

Conizație sau ERAD (electrorezecție cu ansa diatermică). Care este cea mai eficienta?

Cele 2 tipuri de proceduri reprezintă standardul în îngrijirea pacientelor cu neoplazie cervicală intraepitelială de grad CIN 3. Beneficiul acestora este reprezentat de faptul că amândouă oferă posibilitatea atât de diagnostic de certitudine, cât și de tratament al bolii în cazul cancerului invaziv de col uterin.

Articol recomandat: Conizaţia. Primul pas în vindecarea cancerului de col uterin

În general, decizia între cele 2 este luată de către medic, având în vedere o serie de avantaje și dezavantaje pe care le prezintă ambele proceduri.

Articol recomandat: Când se recomandă conizația de col uterin?

Să le luăm, deci, pe rând:

Conizația, avantaje și dezavantaje

Conizatia mai poartă numele și de biopsie cu con, reprezentând o intervenție prin care este îndepărtată o porțiune în formă de con a țesutului cu aspect anormal, premalign, cu scopul de a preleva o biopsie în vederea stabilirii diagnosticului de certitudine - de afecțiune malignă.

Procedura poate îndepărta întreaga porțiune cu celule precanceroase, precum și o margine de țesut normal, pentru a asigura o disecție eficientă. Aceasta durează aproximativ 15-30 de minute și poate necesita internare de scurtă durată, deși poate fi efectuată și în ambulator.

 

Articol recomandat: Ce este sindromul ovarelor polichistice – cauza infertilității feminine

 

De regulă, conizația se face sub anestezie generală, dar poate fi realizată și sub anestezie regională sau epidurală, reprezentând un mare beneficiu pentru pacientele care nu pot tolera prima variantă. Indiferent de metoda aleasă, nu vei simți niciun fel de durere în timpul procedurii.

Conizația poate fi realizată atât cu ajutorul ansei electrice, cât și cu bisturiul sau cu laserul. În urma procedurii, va fi plasată o meșă locală în scop de oprire a sângerării, precum și cateter urinar și vor fi administrate antibiotice profilactic și antialgice.

Trebuie să știi că dispozitivele intrauterine de contracepție (steriletul) trebuie să fie îndepărtate în timpul procedurii. Ea este indicată mai ales în cazul leziunilor situate endocervical.

Riscurile conizației

  • rezecția incompletă a țesutului neoplazic
  • sângerare severă, ce necesită consultații ulterioare
  • infecții
  • cicatrici la nivelul colului uterin. În cazuri severe, acestea pot fi avansate și pot afecta fertilitatea sau pot face dificilă identificarea ulterioară a unor anomalii neoplazice în regiunea respectivă
  • femeile care au suferit proceduri de conizație au o probabilitate mai mare de avort spontan sau travaliu prematur
  • Când este indicată conizatia?

Conizația este indicată în leziunile cervicale scuamoase de grad înalt (HSIL), extinse în endocol (dovedită prin colposcopie), acolo unde rezecția cu ansă nu poate ajunge, în carcinomul cu invazie microcelulară.

La pacientele care doresc păstrarea fertilității asociată cu o procedură care poate permite obținerea marginilor de rezecție negative. Același lucru este valabil și pentru adenocarcinomul in situ.

În urma conizației, este important să știi că trebuie evitat contactul sexual pentru 4-6 săptămâni și nu se vor folosi tampoane sau alte obiecte intravaginale, nefiind recomandat nici dușul intravaginal. Va trebui să eviți ridicarea obiectelor grele și efortul fizic, precum și înotul sau băile în cadă/ jacuzzi.

 

Conizatia mai este indicată atunci când:

 

  • în cazul afectării endocolului, atunci când colposcopia nu poate vizualiza în întregime leziunea și este necesară biopsia colului uterin pentru diagnostic de certitudine
  • atunci când rezultatele testelor de diagnostic sunt neconcordante (între testul Papanicolau, colposcopie și biopsie)- de exemplu, testul Papanicolau arată rezultate anormale la testări repetate, iar colposcopia aduce rezultate normale.
  • în cazul în care biopsia de col efectuată prin dilatație și chiuretaj este pozitivă pentru neoplazie și se impune rezecție

Anunță medicul dacă, în urma procedurii, ai simptome precum:

 

  • febră, frisoane
  • dificultate în respirație
  • umflarea unui membru inferior, a gambei sau dureri la acest nivel
  • sângerarea vaginală necesită schimbarea a mai mult de un absorbant la 2 ore
  • durerea nu cedează la medicație antialgică
  • apar scurgeri vaginale urât mirositoare
  • Electrorezecția cu ansă diatermică avantaje și dezavantaje

Electrorezecția cu ansă diatermică (Erad) se realizează în timpul colposcopiei, ce ajută la identificarea leziunii la nivelul colului uterin. Și cu ajutorul ansei electrice (un electrod metalic special de formă semicirculară - ce are rolul de a secționa sau coagula țesutul) se excizează întreaga regiune considerată anormală.

Nu necesită anestezie generală, fiind realizată, în general, în ambulator.

În general, acest tip de procedură este indicată după ce diagnosticul a fost confirmat prin biopsie și doar pentru leziunile situate la nivelul exocolului, ce pot fi vizualizate în întregime la colposcopie.

Electrorezecția cu ansă diatermică poate fi utilizată pentru diagnosticul și tratamentul unor condiții medicale precum:

  • polipi
  • veruci genitale (date de infecția cu HPV, cu risc înalt de a dezvolta cancer de col uterin)
  • expunerea maternă la diestilbestrol în timpul sarcinii, care crește riscul de cancer de col uterin la fete în timpul vieții
  • Care sunt riscurile procedurii ERAD?

- infecții- sângerări- stenoze/ cicatrici ale canalului cervical, care pot interfera cu fertilitatea- risc crescut de naștere prematură și de restricție de creștere intrauterină

Nu uita să anunți medicul în cazul în care suferi de alergii la diverse medicamente, la iod sau latex și, de asemenea, dacă există posibilitatea sau ești însărcinată.

Menționează medicului orice alte comorbidități sau afecțiuni, deoarece pot interfera cu rezultatele procedurii. Este necesar să menționezi în special dacă ești în perioada menstruației și dacă suferi de boală inflamatorie pelvină sau de inflamații acute ale colului uterin.

În urma procedurii, sângerările cu cheaguri, scurgerile vaginale urât mirositoare, dureri abdominale sau pelvine severe și prezența febrei și a frisoanelor reprezintă simptome care trebuie să ridice suspiciunea unor complicații ce necesită consult medical de urgență.

 

Un lucru foarte important, pe care trebuie să îl menționăm, este faptul că în clinica Halmasan dispunem de aparatură de ultimă generație pentru efectuarea electrorezecției, procedura ERAD fiind realizată cu ajutorul curentului electric obținut prin radiofrecvență.

Acest lucru presupune utilizarea temperaturilor înalte, ce oferă rezultate mai bune decât disecția electro-chirurgicală, cu un efect minim de coagulare asupra țesutului, făcând specimenul de biopsie mai potrivit pentru examinare histopatologică adecvată (prin urmare, diagnosticul de certitudine este mai facil și, de asemenea, și confirmarea exciției adecvate a țesutului neoplazic cu margini de siguranță oncologică). De asemenea, minimizează riscul de sângerare în timpul procedurii.

Utilizarea unei proceduri de ultimă generație în combinație cu profesionalismul, precizia și dedicarea domnului doctor Ciprian Halmagean îți oferă garanția unei îngrijiri medicale optime atunci când te confrunți cu astfel de probleme.

Diferența între cele două tipuri de proceduri, în favoarea conizației, este că aceasta permite o disecție mai profundă și mai extinsă, reușind să obțină margini de rezecție negative (neinvadate tumoral).

De asemenea, este indicată în cazul leziunilor de endocol, deoarece acestea nu pot fi tratate cu ajutorul electrorezecției cu ansă diatermică. Profunzimea conului de rezecție este corelată în mod direct cu localizarea leziunii.

Conizație sau ERAD - concluzie

În concluzie, diferența între cele două tipuri de proceduri, în favoarea conizației, este că aceasta permite o disecție mai profundă și mai extinsă, reușind să obțină margini de rezecție negative (neinvadate tumoral). De asemenea, este indicată în cazul leziunilor de endocol, deoarece acestea nu pot fi tratate cu ajutorul electrorezecției cu ansă diatermică. Profunzimea conului de rezecție este corelată în mod direct cu localizarea leziunii.Te așteptăm la clinica Halmasan din Cluj-Napoca pentru a beneficia de conizație la cele mai înalte standarde!

Articol revizuit de Dr. Ciprian Halmagean

Medic primar obstetrică-ginecologie

copyrights © 2018 Millenium Management srl. Realizare: Gloobus Software Development.   All rights reserved.